Direktlänk till inlägg 3 juni 2017

Kusinträff

Av Walters Edénius - Lördag 3 juni 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren lite pellets.

De mina åkte sedan iväg till Boda kyrkby. Matte skulle tjänstgöra som vaktmästare på ett barndop. Det var en Knapp Clara från Norrland som kristnades av kyrkoherden.  Under dopet var Husse och gjorde en sightseeing runt Silverberga och andra gamla vägar. Lâggar Olle kom cyklande från fädernegården som ett jehu.

Efter dopet hämtade Husse Matte för de skulle ner till Ann-Lis och hjälpa henne med gardinuppsättningarna i salen.


Så var det dags för den stora händelsen för Matte och Husse.

 


Det hade bjudits till kusinträff för Lâggarsläkten i Gulleråsen. Närmare 100-talet personer kom till träffen och det var bilar överallt.

 

Lâggarsläktens ursprungsgård ägs av en av kusinerna, Royne och det var hos honom denna stora träff inrymdes. Han hade utrymt verkstaden och iordningställt en salong, jag tror det hette Roynehallen.

 

Vardagsrummet var en inbjudande biosalong där en av kusinerna, en erfaren radiohandlare från Gryksbo visade gamla klipp från släktingars bravader.


Många släktingar hade aldrig träffats förut och andra var glada över ått återse varandra. Matte träffade sin farfars lillasyster.

Flera av släktingarna hade med sig bilder på släkten.

 

Här ser man Kus Karolina och Laggar Anders men sina första av de 14 barnen som föddes mellan 1907-1926. 13 av barnen nådde vuxen ålder. De två yngsta lever ännu.

Mattes farfar är gossen till höger. En av de få bilder som hon har av honom då han gick bort när Mattes far bara var tre veckor gammal. Fotot är troligen från 1913.

 

Det spekulerades på släktträffen om att detta foto togs av familjen i samband med denna äldsta sons begravning. Fotot är i så fall taget i oktober 1934.

Han är den enda familjemedlemmen som inte är med på fotot. De yngsta barnen på hästen skulle i så fall vara 8 och 9 år gamla. Trea från höger på fotot skulle vara 25 år. Gossen längst till vänster 15 år. Flickan mellan föräldrarna 13 år.

 

I det gamla huset tog Matte några nostalgiska bilder där hennes farfar med syskon växte upp med sina föräldrar.

       

Sådant dom vidrört i sin vardag finns fortfarande kvar.

 


   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - Torsdag 25 maj 07:30


Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Av Walters Edénius - 8 december 2015 19:28


Det var väldigt många dagar sen jag skrev något här. Husse och Matte får hälsningar och frågor efter mig hela tiden men jag har inte fått ordning på tangenterna. Tror att det kan bero på vädret (Ett talesätt som familjen har efter en man på byn som h...

Av Walters Edénius - 28 september 2015 19:13

Det är så mycket som händer och görs, Husse och Matte har nu slut på semestern och nu är det gråa veckor. Fast idag var Husse till Roligs Mor i Rättvik och fick sina gaddar omsedda sedan for han till Falu lasarett för att ta några prover eller vad de...

Av Walters Edénius - 31 augusti 2015 23:45


Idag firade Bonden sin kära fru med frukost och kaffe på sängen. Han kom upp till oss och berättade med stor iver vilken uppskattning det rönte i hemmets harmoni. Vi satt och pratade lite vid köksbordet innan han skulle stänga på Vallen åt korna. H...

Av Walters Edénius - 24 augusti 2015 23:30


I fredags åkte Husse och Matte iväg med den rullande slogboden till Siljansnäs, närmare bestämt till Olsnäsgården. Innan dess stannade de till i Leksand och besökte en utställning i kulturhuset. Matte blev alldeles lyrisk av det hon såg och hennes...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se