Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 12 juli 2015 23:45

Nu äntligen är söndagen inne då Trio LiGoLi från Stockholms södra förorter kommer till Boda och Bingsjö kyrkor för att sjunga och spela. Men alla tre har ju viss anknytning hit. Allramest Ulrika som har Källassens eller Goliats by i sina rötter, Charlotta har Norrbärke i sinnet och Anders lite anknytning till Djura.

På förmiddagen sjöng de i Boda kyrka och de kom drygt 30 personer och de märktes att musikframträdandet uppskattades av åhörarna. Hanséns Anna gick fram och kramade Ulrika efteråt, de har ju viss anknytning till varandra.

Längst ner i Boda kyrka finns det en tavla som kompletteras allt efter behov. Där står de kyrkväktare och kyrkomusiker i Boda församling uppradade kronologiskt med skrivna snygga bokstäver.

 

Husse lär aldrig få en guldklocka för så länge får han inte existera på sin post. Och det är nog tur för alla.

Efter musikgudstjänsten i Boda åkte Husse hem och åt lunch. Matte hade varit hemma under tiden och trimmat runt rögåln. I stugorna runt om var det folk som vistades. Nere i Bûdgården fanns två barnbarn som redan är språkgenier, de talar spanska och italienska som ett rinnande Medelhav och svenska förstås sedan pluggar de engelska. Vilken fantastisk gåva att ha med sig av bara farten i framtiden. Språk som alltid öppnar nya världar. Men vi hankar oss fram på Bingsjömål och Bodadito.

I Bingsjö kyrka på kvällen strömmade det in mycket folk 88 stycken noga räknat. Det märktes att Ulrika är bygdens dotter.

De gjorde en enorm succé med sitt program, applåder hela tiden. Extra nummer.

     

Ulrika fyllde år samma dag och hennes spelkompisar och hennes dotter hade ordnat med cider att dricka och skåla med efter programmet ute i det vackra vädret. Hall Ewa hade också dukat upp med kyrkkaffe och härliga chokladrutor.

                 

När alla gått och trion packat ihop sina prylar åkte Husse och Matte hem en stund, sedan var de bjudna ner till Goliats vid Amungen på kvällsfika. Margareta hade införskaffat en myggfösare som placerades bordet, den fungerade perfekt. Härliga samvaro, glada tillrop och vackra vyer. Sommarkvällsvärmen lät dock vänta på sig till septemberjakten.

     

Så var helgen över och imorgon måndag åker Trion hem till Ekens södra del. Husse jobbar i Boda och Matte i Bingsjö.

ANNONS
Av Walters Edénius - 11 juli 2015 22:30

Tidigt på morgonen åkte Husse och Matte till Boda kyrkby. Matte städade i prästgården och Husse spelade på Ollas Ingas begravning. Ollas Inga bodde på Silverberg men var född i Fors by i Djura, där hon växte upp och arbetade i skogen bl.a

När Husse 1999 startade Bellatrix-kören i Boda som en nybörjarkör sjöng Ollas Inga med där en period.

De anhöriga hade valt en väldigt vacker kistdekoration med blandade sommarbommor.

Ingas granne, Bibbi Backlund, sjöng tillsammans med Ingegerd och Utbys Börje tre sånger.

     

Prästen Rudman berättade i sitt griftetal om Inga och hennes liv genom åren. En personlig berättelse om hur ett liv gestaltat sig.

Efter den högtidliga begravningen åkte alla till Prästgården för att umgås under minnesstunden.

Husse och Matte åt lunch uppe på bôttn och for sedan iväg till Dådrans kapell där det var Musik och Lyrik med trubaduren Nils Birgersson och fäbodbrukande poeten Viktoria Thörnqvist. Utanför kapellet var det drösvis med knott. Knotten satte sig i kläder och kalufs m.m och följde på det sättet med in.

Viktoria har dokumenterat Prästbodarna och varit lekunu där med Got Berra några år, men nu är hon i Bjurs i Finnbo.

Nils Birgersson och Husse är gamla bekanta. Han är född i Siljansnäs i byn Klockarberg västafår, som man säger där om byarna västerut. Klockarberg är en finnby och där talade man inte Siljansnäsmål utan en annan brytning som påminde om Säfsnäsdialekt eller därifrån krokarna.

   


 

Lars-Erik höll i trådarna och berättade om de kommande två veckornas olika programpunkter.

 

Sedan blev det hästsläpp. Nu äntligen skulle Dådran få sin egen häst. En häst i den bruna malmens färger skiftande i det gråa stålets färger.

         

Det var mycket folk som kom på denna speciella dag i Dådrans historia.

   

På väggen i sakristian fanns ett foto av Finn Britts mormor som först kom till Dalstuga kanske som lekunu?

    På kägelbanan var det full fart med tävlingar. Familjen Ljunggren hade födelsedagsfest för Ingegerd, som för övrigt är bördig från Dådran.

Husse och Matte åkte hem för att ladda inför söndagens stora dag som skall gå i Fru Musicas tecken.ANNONS
Av Walters Edénius - 9 juli 2015 23:00

Igår efter jobbet åkte Husse och Matte till Sågstugan nere vid Amungen. Mattes mor bor där några dagar nu under sommaren. Det är gamla tiljor för henne att trampa. Hon bodde där även som litet barn, men då var det sex personer som trängde ihop sig.

           

Inifrån ser man Amungen över dansbanetaket. Bekvämlighets-inrättningen är bara ett stenkast från sovrumsväggen.

 

Trots att det regnade ihärdigt åkte folk ner till kasen och kastade brännbart avfall.

Hundarna måste ut i alla väder, deras Hussar och Mattar rastade familjedjuren omsorgsfullt.

 

Bûd Sonja hade skjutsat Mattes mor till Sågstugan och nu inom kort är den beryktade fiskefesten i an-nalkande, den som många inte vill undvara.


Husses mellankôlla ville att Husse och Matte skulle följa med till Svôdn vid Romme för att besöka strutsfarmen.

Det var en riktig folkfest där med många familjer och det fanns både mat och fika att inmundiga. Strutskött, strutskorv, strutsfjädrar, strutsägg ja allt med struts såldes.

Strutsarna själva höll koll genom Gunnebostängslet.

         

Det stod tre medlemmar ur Traktorernas Pensionärsförbund där till beskådande.

 

Från strutsfarmen reste sig Stura Tunas kyrktorn genom grönskan.

 

En falk ryttlade över gärdena. Tornfalk skulle man kunna tro med tanke på den bruna översidan.

       

Två av Husses barnbarn gillade att köra traktor på den gjutna plattan. Perfekt träning för att få rattvana, men det går ju åt diesel i fordonen.

     

Det fanns ett mindre hus i vilket ungfåglarna hölls.

   

Så var det roliga slut och färden gick åter hemåt, strutsarna stod och vinkade av?

     

Husse och Matte stannade till i Kvârsvôdn och kikade på en fin cittra som var till salu, en blivande mollcittra.

  

Av Walters Edénius - 3 juli 2015 18:00

Det blev för mina kära att packa bilen full med diverse utensilier som behövs när man ska på spelmansstämma. Skönt att vara katt och slippa resa i denna hetta.

Bonden sjunger på Vallen "Här är Gudagott att vara" eftersom det går så smidigt med höet i år. Drängen kör med hövändaren och Bonden med sin Maka. Hem går hölass på hölass.


Så åkte Husse och Matte iväg, efter att ha vattnat plantor och krukor, samt sett om hönsen och mig (naturligtvis).

De hade ställt kosan mot Ljusdals Stadshotell, där Husse hade beställt rum för två nätter.

De åkte genom Alfta, Bollnäs, Vallsta, Järvsö och så framme i Ljusdal.

Det var lite tragikomiskt det hela också. Begravnings-entreprenören från Ljusdal som ombesörjde Astrids begravning under förmiddagen i Bingsjö, glömde en portfölj, så Husse och Matte tog den med sig till Begravningsbyrån i Ljusdal. Det kan man kalla att Bingsjö församling har en gedigen service.

Väl framme på hotellet och att rumsnyckeln erhållits, for Husse och Matte iväg till Delsbo där stämman inleddes redan på fredagkväll.

   

På Gammelgården fanns en stor kniv, som kanske syftade till något lokalt och känslostormande i Hälsingefolkets temperament. Vad vet jag? Många gamla byggnader stod inramade av gärdesgårdar. En tös satt och målade av ett av husen.

 

Matte har ju viss sekundär anknytning till Delsbo genom en Winblad von Walter. Därifrån har Matte och hennes släktingar på sin fars sida fått namnet Walters.

 

Det blev lite släktforskningar och samtal med folk som kunde historien kring Winblad von Walter och dennes släktingar.


Det spelades både här och var, och på logen var det dans till olika konstellationer.

En liten flicka hade en vacker hårfläta uppsatt.

 

På en utedansbana dansade ungdomar i ovanliga färgkombinationer på kläderna.

 

En man hade annan ekipering. Estetiskt så det förslår.

 

Fina byggnader drog till sig uppmärksamheten. Men vad har man haft denna lilla byggnad/koja till?

   

Så blev klockan mot midnatt och färden gick åter till Ljusdal och nattinatti??


Nu fick Matte vatten på sin kvarn. Det var världens decibel på musiken från Järnvägshaket. Husse och Mattes fönster var precis mot detta etablissemang. Dom spelade, tjoade, stampade, vrålade, ja alla läten som kan frambringas oralt. Musiken var på högsta volym och det var uteservering. Stackars folk som alltid bor i denna del av Ljusdal sommartid.

         

Hotellpersonalen var uppgivna, haket hade tillstånd att vråla till klockan 01.00 Polisen åkte runt där hela tiden. Personalen från pizzerian intill var också uppgivna för alla eventuella kunder gick in till grannbyggnaden.

 

Matte somnade och till slut även Husse.

Folk kom och gick och pratade högt hela natten, alla kulörer på mänskliga varelser uppenbarade sig.

               

När allt tystnat började godstågen att köra och gnissla. Sedan kom fiskmåsarna, skatorna och kajorna. Det var hett på rummet så fönstret måste vara öppet.


Det blev morgon och Matte njöt av att Husse hyrt där. Matte kunde hellre sova på en mjölkbrygga eller under något log-golv i närheten av stämman. Hur som helst fanns det dusch, toalett och härlig frukost.

Så åkte de åter till Delsbo för att delta i varsin kurs. Matte skulle vara med i en viskurs och Husse en körsångskurs.

Matte fick lära sig flera nya visor men samtidigt texter på Bodapolskor, som hon redan kunde. Sedan träffade hon folk som kände till Walter-släkten i Delsbo.

På körsångskursen var det en stomme från en kör i Lund som hette Midnattskören. Det visade sig att Husse var den enda adepten och resten var Midnattskörfolk. Husse fattade inte det först. I så fall tyckte ha den var onödigt att göra så mycket besvär för hans skull.

Men Midnattskörens damer huserade kring Husse och han hade det väldigt fördelaktigt och bra. Avslutningsvis var det en stund i ett gammalt skolhus där man turades om att vara lärare.

       

Husse fick följa med kören till sitt primitiva boende i någon sorts kollektiv. En enorm hälsingebyggnad i flera våningar och annex.

                           

Kören höll på kvällen en konsert i Delsbo kyrka tillsammans med den lokala kyrkokören. Där spelade Klint Olle på dragspel. Klint Olle är en speciell och intressant person som har någon samhörighet med Midnattskörens härbärge. Det finns mycket att läsa om Olle på Google, allt han varit med om och kanske utsatt för.

En bror till körledaren spelade Bachs Air på glas, fantastiskt!

               

Klint Olles bil var en gammal Amazon från -67 med mycket speciell utrustning i.

   


Så började denna kväll avrundas och Husse och Matte åkte åter till sitt rum och till nattens skrål. Nu var det inte bara Järnvägshakets musik som ljöd, utan två våningar ner i hotellet var det disco-afton. Men den senare åts upp av hakets decibel. Husse hade nu öronproppar så denna natt gick bra och Matte sov också.

Härlig frukost och nu så packades bilen för färd till Delsbo igen och den verkliga stämmodagen.

Denna dag började med soligt väder. Från kyrkan i Delsbo gick det spelmän i flera grupper och spelade i riktning mot Gammelgården. Husse och Matte var redan där och hade krupit till vid en vägg, det hade börjat blåsa nordan och regn var på väg.

Matte träffade en spelkompis från Österbybruk.

 

Thore Härdelin, den legendariske Delsbospelmannen, var confrencier för stämman och presenterade alla musiker. Han ståtade i full ornat.

     

Det fanns många vackra klädnader från olika Hälsingesocknar. Husse och Matte sökte efter några med bodakläder eller rättviksdito, men ack nej!

                         

Sedan drällde det förstås av slimsklädda människor såsom Husse och Matte.

           

Husse blev så trött på allt så han lade sig på en bänk och begrundade himlen genom några björkar.

   

Matte hitta en rolig ryggsäck som var sydd av mönster från Delsbo fjustria.

      

Det fanns förstås folk med dräkter från andra håll också  såsom Vingåker och Skön.

   

Klint Olle var också med och spelade på stämman.

       

Så var det nog för Husse och Matte. De tyckte det var dags att åka hem. Det hade börjat regna och blåsa.

Det hände en liten fadäs, när Husse satt mot en vägg med en regnkappa över sig. Intill låg en äldre gentleman raklång på gräset. När Husse skulle packa ihop så blåste hans regncape iväg och hamnade som ett bårtäcke rakt över mannen. Han började röra på sig därunder och stirra oförstående på Husse då han drog bort draperingen. Men sa inget, Husse bad om ursäkt!


Nu åkte de hemåt som sagt samma väg, fast de tog genvägen via Vallsta direkt ut mot Bollnäs.

Här hemma var det tre tjejer och en hund som kom från Finnbacka vandrandes. De gick ner till Trollstenen och ålade sig igenom den, slanka och smidiga som illrar. Jag smög på dem och kollade. Jag hörde att de sa något om "synd att inte Bûdfôltje var hemma så vi kunde få kaffe!"


Husse och Matte kom hem så småningom och började packa ur och spola av bilen. Bonden och hans fru trimmade under tråden. Det var knottigt utöver det vanliga så även Bonden och hans fru gav upp. Det är nog rekord i år på knott.

Av Walters Edénius - 3 juli 2015 16:45

Igår var det dagen efter stämman. Husvagnar och andra övernattningsfordon lämnar successivt Bingsjö. Mats hade varit snäll och krattat grusgångarna på kyrkogården redan tidigt eftersom han skulle ner till Rättvik och jobba. De övriga kyrkofunktionärerna höll på att packa ihop sina prylar. Matte åkte iväg och jobbade i Boda och Husse var kvar i Bingsjö.

Det kom ett ungt par, där kvinnan var byggnadssnickare, från Nyköping som ville upp i kyrktornet för att se konstruktionen. Hur timmermännen jobbade förr. De var också in i likboden och kollade på kistkylen under golvet.

Matte kom åter till lunch och de åkte till Dalstuga för att vara med om boksläppet på Torsgården. Dalstugas avhållna lärarinna Grälls Inger Lind har skrivit en bok om hennes tid som lärare i trakten. Matte har också gått för henne.

Husse har jobbat med henne i Ingels skola under körsångstimmarna. Nu har Inger ett fjås i Siljansnäs, som är svärfar till Husses äldsta dotter. Hur det kan bli när hjärtan möts!

Här sitter "fröken" och lämnar ut sina böcker tillsammans med sin syster på höger sida.

Matte och Nygårds Britta sitter på vänstra sidan.

   

Husse och Matte åkte hem och klippte av gården snabbt. Hos Pajases och Bûd Sonja var det verksamhet.

Idag var det begravning i Bingsjö kyrka då Astrid Lindqvist från Finnbacka skulle jordfästas. Prästen Rudman höll ett mycket vackert tal om Astrid, där han berättade om hennes liv och leverne, det blev en fin avslutning på ett långt liv. Döttrarna hade plockat blomster på gården i Finnbacka och smyckat kistan.

 

Många bybor i Finnbacka, släktingar och grannar från Järvsö hade kommit.

De yngre gästerna hjälptes åt att fläta håret.

 

Husse och Matte åkte hem så småningom efter att ha plockat undan. De skulle åka till Delsbo och vara med på den omtalade Delsbostämman. Mer om detta sedan. Av Walters Edénius - 1 juli 2015 18:45

Matte har sovit nere i hennes verkstad från söndagkväll för att hålla koll på det som kan hända på kyrkogården när så många av olika kaliber kommer. Husse och jag har sovit hemma i lugn och ro, bara en som snarkar.

Bûd Sonja och Pajases är också här i Bûdär.

Husse hade sovmorgon eftersom det blev så sent hos Päkkos Margit igår kväll.

Det blev en härligt solig dag som kommer att passa alla musiker och entusiaster. Ljungrensfamiljerna har sina natthärbärgen vid likboden. De jobbar under konserterna i kyrkan med att assistera eller kasta ut, om någon osar whiskey.

Mattes nyckelharpskompisar från Österbybruk stod bakom Danles fjus i skuggan och spelade. Det blev en liten musikstund där mitt på dagen. Matte fick t.o.m en kyss på handen av en av dessa spelmänn. Inte dåligt, Matte tvättade inte handen på resten av dagen.

Det nrämade sig kl. 15.00 och invigningen. Brandlarmet på brandstationen gick igång och det var visst en skogsbrand vid Toraskogen.

Det var mycket folk på Päkkoslindan. En och annan hade dräkter på sig trots den solheta dagen.

     

Ole Hjort skulle hålla en konsert tillsammans med några andra spelmän i kyrkan och det var en lång kö.

Ole Hjort och Husse har spelat ihop på 70-talet i Österbybruk på en spelmansstämma.

   

Kön till kyrkan ringlade sig ända ut till parkeringen.

     

En man hade fått en reva på byxorna under stridens hetta?

 

Pers Hans och Mats tog en liten pratstund på parksoffan.

     

Festivaltältets tak såg ut som en sockertopp mitt i byn.


Matte hade det hett och tufft inne i kyrkan, speciellt under sista framträdandet då arrangörerna skulle hålla i ansvaret själva. Det bara vällde in folk. Matte har fått anvisningar från räddnings-tjänsten om ett visst antal, men det gick inte att stoppa folk. Matte kallade på en av brandsoldaterna som visade ut några av dem som inte förstod problemet.

Ett äldre par satt och drack nubbe på kyrktrappan, mannen var röd som ett stoppljus i hela ansiktet. Matte talade om det olämpliga och att det var ett dåligt föredöme för dom yngre. Med ett muttrande stoppade de ner starkvarorna.

Två grabbar fick hon visa bort från kyrkogården, dessa gick och ölade.


Lite senare kom Eskils Monica, Ehlings Hans, Lars, Christina och Ingegerd samt Bûd Katarina och körde igång med polskor efter Göras Anders.

     

Någon satt och begrundade sitt liv och mening med allt.

 

Klockan närmade sig 01.30 och det var fullt ös. Matte schasade bort 8 stycken franska ungdomar som levde rövare på kyrkogården. Därefter var det hemfärd.


Av Walters Edénius - 30 juni 2015 23:45

Bingsjölindorna är nu i det närmaste fulla av husvagnar, tält, husbilar och andra kinesarmöjligheter. Det parkeras och husbilar riktas upp, husbilar och husvagnar av allsköns utförande. Igår kväll gick Husse och Matte samt Ljungrens ner och spelade med Päkkos Margit. Husse stämde upp hennes cittra och sedan var det bara att åka.

 

Matte och Mats gick i täten och de övriga slank med efteråt. Hos Päkkos Margit var även Tomas shemma, så stämningen var på topp.

Det spelades låtar och gamla slagdängor hela kvällen.

       

Mattes BB-kompis från Änderåsen kom tidigare på dagen och spelade.

     

Kören höll ikväll en bejublad konsert i kyrkan. Det kom över 100 personer. Alla körmedlemmar ställde upp så det var en riktig stjuss ti sånnjen.

Ingrid Olsson hälsade alla välkomna och höll en rörande fin inledning, sedan blev det musik på fiol och orgel på läktaren, kören sjöng och cittrorna spelade. En riktig höjdare och publiken applåderade hela tiden.

 

Husse delade ut varsin ros till alla i kören som ett symboliskt tack för all sång de ställt upp med för Finnmarken under vårterminen. Sedan spelade musikerna en gånglåt av Hjort Anders var under alla tågade ut i den sköna sommarkvällen.


Många av besökarna gick sedan ut och lyssnade på buskspelarna eller så gick man över till bystugan för att lyssna på fiolmusik och pratglada och trevliga gäster.

En cittraspelare från Danmark kommer till de flesta spelmansstämmorna och spelar skickligt med sin speciella teknik. Ibland plockar han fram en flöjt ur byxfickan. Han lär vara en tekniker till sin profession som kan laga gamla elektriska apparater.

   


 

Av Walters Edénius - 28 juni 2015 23:45

Härlig dag med mycket sol och vackert väder. Husse och Matte åkte över Svarttjärn till Kärvsåsen för att hämta Ricard, som skulle skjutsas till bussen efter att ha tillbringat en helg i fädrens spår för framtids segrar.

De åkte först upp till Vidablick för att äta lunch. Därifrån är det vidunderlig utsikt, Vikarbyn, Tina, Siljan, Ickholmen ligger nedanför fötterna på betraktarna.

           

Det var evenemanget Big Lake Run i trakten och många stora amerikanare glänste i solen och spred generöst en Classic Car Week-doft över Samhället.

Vid Vidablick var också hovslagaren från Gässbin med fru, så det blev en pratstund innan färden åter gick ner via Gärdebyn till Samhället.

   

På Storåkersvägen i Gärdebyn skönjer man Boda pampiga helgedom uppe på Budbacken.

 

Så gick färden ner till Fricks för att äta en frisk och nyttig lunch.

De flesta gästerna satt utomhus men Husse, Matte och Ricard satt i det nya utbygget.
Ricard vinkades av och de mina åkte till Bingsjö där Matte skulle tillbringa eftermiddagen. Husse for iväg via Vågen till Prästbodarna där det var fäbodgudstjänst på Karls Gården.

Det skulle också bli dop av en kôlla från Östigålar i Boda Kyrkby.

                   

En högtidlig stund mitt i skogen med drygt 40 kor som betade i bakgrunden och getter som bräkte med i psalmsången. Got Bertil, en same, och ett par ynglingar höll koll på djuren.

Bäckes Mor i Silverberg m.fl hade ordnat med allmänt kyrkkaffe och 9 sorters kakor plus en jordgubbstårta på en kvadratmeter. Vilket kalas! Vilken trivsel och generositet!

Husse var dessvärre tvungen att bryta och åka till Boda kyrka för att spela.

Först lite repetition innan Pippi Långstrump-programmet åter skulle framföras. Det kom massor av barn och föräldrar som ville sjunga med i Pippis sånger och andra Astrid Lindgrenvisor. Vissa barn hade till och med klätt sig till Pippi.

Husse spelade flygel, Lars spelade fiol, Martin och Mats spelade dragspel och så Carl på bas. De tre sista killarna kommer ner från Ävdalen.

Mitt i programmet gick en propp så högtalarna tystnade. Men vaktmästaren letade enträget efter felet och snart var det reparerat.

Husse jobbade en stund i prästgården innan färden gick till Bingsjö där än mera husvagnar hade ställts upp på lindorna bland knotten.

Ljunggrens hade kommit och Husse blev inbjuden i husbilen på kvällsfika. Där satt Matte också och småpratade.

De beslutade att ta en runda och kolla på spelmännen som satt och musicerade i sommarkvällen. På Höglunds lindan satt en blandning av flöjter och fioler förtäckta i knotthuvor.

  '

Färden gick till Järna Olles kurva och i Stur Berits förmak var det musik av Hälsingekaraktär, Forsaminnen, Pelles Rullpolska, Liv Anders polska m.m. En samling storspelmän hade sammanstrålat och värmde upp inför dagen D.

   

Klockan närmade sig midnatt och Husse var nöjd för dagen och längtade hem, för Matte dock, var detta bara början, hon skulle ändå övernatta i Bingsjö.
Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se