Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 29 maj 2015 20:51

Idag var det flera som talade om det kyliga vädret och om snö på väg....hagel kom det så det sved i pälsen för jag hann inte inn.      

Matte gjorde en specialhylla för fönstret medan snön ännu låg tjock ute. Hon sådde tomater och dom växte och växte tills dom inte längre rymdes inomhus. Hon flyttade ut alla utom tre som blev kvar på altan för jorden tog slut. Nu är det nog bara dom tre som överlevt. Hu så kallt det är, missväxt blir det nog i år. Fast Bondepraktikan säger maj våt och kall fyller bondens lada all. Fånt vi si då.

Imorgon Lördag kväll kan ni som gillar spelmansmusik gå till kyrkan i Bingsjö och lyssna när Husse spelar orgel och Lars spelar fiol. Det blir en stund med föreläsning om Bingsjöspelmän av Peo Österholm och så kommer diakonen att hålla en aftonbön inför Heliga trefaldighets dag.  

Här är Husse och Lars när dom övar i Boda Kyrka. Lars är en riktig värsting på fiolen, man kan tro att han spelar på flera felor samtidigt så mycket ljud han får fram. Han är allergisk mot katter så jag satte mig i hans fiollåda i ren protest när han var här och spelade en gång. Katter har så känsliga öron. Toppen att dom spelar i kyrkan tycker jag. 

ANNONS
Av Walters Edénius - 28 maj 2015 23:45

Såväl Kjelle i Bûdgården som Päkkos Lars och hans duva är nu här i sina visten och jobbar. Kjelle är idog ut i fingerspetsarna och gnor på med allt över allt, han planerar för sommarens dagar på gården.

Bonden kommer och sköter om djuren och hjälper Bûdgårds Kjell med lite hantlangning.

Det har varit en varm, het och isig dag med hemskt olika väder. Ingen kunde klä sig för hela dagen. Matte har kört grus på kyrkogården och fyllt på gångarna, Liss Åke har laddat upp med material.

För ett tag sedan var det några amerikanska spelmansvänner  i trakten och umgicks bl.a med Rättviks Spelmanslag. Matte är med och spelar där och även Husse fick följa med på ett hörn och deltaga i ett samkväm i Röjeråsens bystuga. Musik hela kvällen och roliga berättelser.

                         

En ur Ollassläkten på Lenåsen hade barndop i Boda en söndag, en charmig familjehögtid.

         

Dopbarnets kusin, Oscar, var fadder.


Finnmarkens bagarmästare Theo, serverade på sin födelsedag ett uppskattat kyrkkaffe. Han hade bakat en skapelse som ingen kunde låta bli att inmundiga.

Ann-Lis suktade hemma i stugan och tyckte det var synd att hon missade kakan.

     

Husse och Matte besökte en kyrkogård där folk från andra religioner begravdes, det var många kistgravar och dom var alla vända åt samma väderstreck.

             

Uppe på en höjd var det bara urngravar.

 

Husse och Matte är trogna kyrkogårdsbesökare, det är nog en yrkessjukdom, men Husses föräldrakyrkogård fick även en hälsning och tillsyn.

   


Husses ena barnbarn, har ärvt Husses lockiga hår.

 

Bingsjökören framförde en afrikansk mässa från Zimbabwe under våren och i höst skall den framföras igen fast i en annan kyrka. Kanske Rättvik?

 

Kan det här vara några gamla kort från trakten?

                     

Undrar vems dessa skodon är?

       
ANNONS
Av Walters Edénius - 26 maj 2015 23:45

Nu är jag åter här efter en lång timeout, det har varit svårt att "inlägga" på datorn då ena klon gått av och svårt med att för musen fram och åter.

Men våren är här och korna är på bete, med moderna buffringsmetoder.

Härligt att höra skällkon och se småkalvarnas kesande i hagen.

       

Under Valborg trodde jag det skulle höras smällare nôdifrå bin men bara några fyrverkerier skimrade i luften. Husse och Matte var med kören i Boda kyrka där de sjöng in våren.    

Nya kyrkoherden, Jones Monica, höll ett vårtal som heter duga, öron stod ut som vingmuttrar på församlingen.

På Bûdbåkkan vid Boda kyrka får det inte arrangeras någon magnifik brasa med ris och skräp från hela året, utan där blir det att tända på några plankbitar eller som i år en trave lastpallar. Det är alldeles för nära hus och gårdar.

     

I sportklubbens korvkiosk står alltid Snälleskôllor och säljer varmkorv.

Matte tänkte åka ut en runda med moppen, men det var punktering, så det blev bara att prova störtkrukan.

 

Det har varit och är mycket fåglar här hemma, bergfinkar, bofinkar, hackspettar, grönsiskor, sidensvansar och t.o.m den rara steglitsen. Rödhaken satt i toppen och sjöng och så kom sparvhörken och det blev tyst som i graven.
             

På Översta Nyåkern höll en grann råbock till och höll kontroll på trafiken.

     

Gårdarna här uppe börjar nu ana vårluft. Bl.a Lassas och Stur Ollôs.

   


Husse och Matte gjorde en liten semestertripp till Stockholm för att hälsa på Ricard och hans turturduva. I Stockholm var redan våren i full blom. Ricard hade ordnat med en körsångskväll på ett slott i Solna.

         

Husse och Matte slog på stort och bodde på Hotell vid Järva Krog.

   

De åkte in till Gamlastan och gick i gamla historiska gränder och fikade på Gyllene Freden, mötte Evert Taube.

           

 Av Walters Edénius - 14 maj 2015 23:45

På Kristi Himmelfärdsdag var det det tjänstgöring för Husse och Matte. På Bingsjö kyrkogård var det en gravsättning och på Hållberget var det årets första fäbodgudstjänst. Bodabyarna Solberga, Västanå, Ovanmyra och Lenåsen har sina fäbodar på Hållberget. Det var ett omväxlande väder med kalla vindar, kalla vindar och kalla vindar, men en liten solstråle kom ibland. Långsveds Elof och Ella-Britt hade ställt iordning utanför stugan med trädgårdsmöbler och annat. Skiolan i Finnbacka syns därifrån nu när det är uthugget.

         

Trots att det inte var så varmt kom dock ett 20-tal personer från bl.a Gulleråsen, Solberga, Östigålar, Stumsnäs och Ovanmyra.

           

Prästen Rudman har sina rötter i Edsbyn liksom Långsveds Ella-Britt, så de hade många gemensamma bekanta att dryfta om.


Här hemma var det massor av grönsiskor och domherrar samt bergfinkar.

       

I hönshuset satt nu resterna av duvhökens räd. Höken har tagit tre hönor. Senaste hönan tog den genom att flyga in genom hönsluckan och ta den första hönan som kom till oss, Bella, hon, som Husse och Matte fick av kören för fyra år sedan. Bella var från Edsbyn liksom Rudman och Ella-Britt.

         

Ute härpå gården blommar gulsipporna som bäst.

   

Tranorna trumpetar nu och de går till och med på Vallen.

 

Husse och Matte gjorde en tur till skogen och där såg de två fjolingar som väntade på att få sina saltstenar utplacerade. Husse och Matte brukar göra det på våren.

     


Av Walters Edénius - 14 maj 2015 19:45

Kristi Himmelfärds Dag, en söndag mitt i veckan. Matte skulle tjänstgöra på en gravsättning och Husse skulle spela på årets första fäbodgudstjänst. Den är alltid på Hållberget och det är egentligen Boda församlingen som ansvarar, då byarna Västanå, Ovanmyra, Lenåsen och Solberga har sina fäbodar där.

Långsvôds Elof och Ella-Britt upplåter generöst sitt gårdstun varje år.

Husse var där i tid och ställde i ordning sin transportabla tramporgel som av vissa kallas "snabbfrälsare".

Det dröjde inte länge förrän kyrkvärden Per-Anders Långsvens med viv kom och så droppade det in folk undan för undan.

Från stugan syns skolan i Finnbacka och några andra stugor, efter avverkningen. Husse var upp till Finnbacka och affischerade innan Hållberget och där var det full fart med att hugga ner sly och annat i Södergålar.

     

Det var lite kyligt och småblåsigt, men regnet undslapp vi denna dag.

             

Hemma satt fåglarna och åt frö under björken. Jag tog en grönsiska en dag, till Husses förtret, men det är ju så många ...

         

Det blev i alla fall en bra dag denna Kristi Flygare dag som många uttrycker det.


Av Walters Edénius - 2 maj 2015 16:45

Musikgruppen Fingal höll ett uppskattat musikprogram i Bingsjö kyrka härom kvällen. Det är Åke Wänn, Prästgårdsmannen, som spelar i gruppen och kunde därför sprida musikglädjen till flera.

       

Päkkos Mor har också kört igång vedarbetet, hon drar igång motorsågen och så pruttar den igång och bjö för i år. Björkarna kapas i valda bitar.

   

Husse och Matte jobbar också med veden här hemma, snart är den klar för i år.

   

Matte håller på och gör sina vårjobb med att dekorera och förbereda runt omkring på tomten, trädgårdsmöbler skall ut och allat annat.

                 

En dag var Matte och pastoratets övriga kyrkvaktmästare runt i alla kyrkorna och kollade kyrkklockornas kondition. En expert var med och visade.

                   

Av Walters Edénius - 25 december 2014 14:53

Matte förbereder här hemma så det verkligen skall synas att julen är i antågande. Tomtar och annat finns lite här och där. Jag känner mig alltid i sällskap på det viset när Husse och Matte är borta. Men visst finns det tomtar året om under fjusgôlve, det har jag koll på!

                             

Förra helgen var Husse till Rättviks kyrka och spelade på en begravning. Det var en högtidlig stund med magnifik solosång av en släkting till den avlidne, som var bördig i Stumsnäs. Husse spelade flera låtar som önskats. Änkan spelade piano och hon ville att Husse skulle spela dessa låtar på begravningen och under minnesstunden.

   

För någon vecka sedan gjordes Bingsjö kyrkas julkrubba iordning. Mattes dotter sjöng några julsånger. Bingsjöfolk i alla åldrar hjälpte till med utplaceringen av alla figurerna.

         

Lars-Erik och Ingrid tänkte ta sig en svängom kring granen.

 

En dag när Husse och Matte gick ut en sväng på Bûdvägen var det stora spår av något blodtörstigt vilt på vägen. Spåret följde efter ett rådjursspår.

   

Undrar om det är varg eller lo?

Snön har bäddat in stugorna här uppe på höjden i ett vitt bomullsskydd.

                 

Hönsen går trots snön ut och "badar" i jorden under vedtraven. Här kommer Bella och Astrid.

   

Astrid är en riktig enstöring, som går ut själv om ingen annan följer med.

 

Usch för snön, jag håller mig inomhus.

 

Dagen före julafton kom Mattes barn hit och hade julkväll, liksom Mattes mamma och Mattes måg.

         

Julen sjöngs in i Boda kyrka vid Luciatiden och drog fullt hus. En populär tilldragelse som folk gärna upplever.

       

Husse fick mottaga en magnifik fruktkorg från kören för sångårets insatser.

Idag när Husse stod vid bänken och kikade ut mot Sturollôs och Pekkos kom en vacker räv gående till Päkkos och ställde sig vid bron där och kikade. Men bildkvalittén blev suddig inifrån, genom fönstret.

     

När dom var ner och julhandlade i affären blev det Lan-party med Mattes Syster Yster och Bonden.

 

Inatt var Husse och Matte på julottorna både i Bingsjö och Dådran. Kallt kallt.

Lite folk, men det kom i alla fall en häst och släde.

Det var -22 grader.

         

Denna klädsel kunde ej användas denna morgon.

   
Av Walters Edénius - 25 november 2014 21:34

På förmiddagen idag kom elever och lärare till Bingsjö kyrka för att fira en adventshögtid. Det får inte heta något som anspeglar på religion. Adventsgudstjänst eller så. Därför alla omskrivningar in absurdum. Skönt att vara katt så man slipper hålla på med sådant "joll"! Husse och Matte åkte redan 7.30 i morse för alla förberedelserna. Alla ljusen i kronorna i taket och i fönstren skulle tändas, så att barnen kunde känna högtidligheten nu inför advent. Bussen kom och det tågade in klassvis barn och ungdomar. Kyrkoherde Sven Trägårdh hälsade välkommen och frågade om någon hade märkt något speciellt denna morgon? En och annan svarade direkt "Jo solen skiner!" detta var en verklig nyhet nu när det varit så grått.

Eleverna spelade olika instrument och Husse ledde skolkören i ett 10-tal sånger. Smårs Carina och Fiol Margareta ledde några som spelade instrument.

           

Efter denna härliga samvaro bjöds alla in i Bystugan där Liss Anna-Maria dukat upp med lussekatter och pepparkakor, saft och java. Den stadiga frågan av eleverna var "Får jag ta en lussekatt till?"

Själv var jag hemma och passade på att sova i Mattes barnkorg.

 

I lördags var Husse och Matte bjudna till Galgberget  i Falun då Husses äldsta barnbarn fyllde 10 år. Livets första jubileum! Det var ett riktigt barnkalas fast de vuxna fick vara med på ett hörn.

            

För en tid sedan hämtade Bonden hem sina kor. Dom längtade hem till sin trygga lagård och att varje dag få höra Bondens visslingar och trallanden medan de utfordras. När det var bara en ko kvar att hämta gick hon in själv utan lock och pock.

       

"På brutje" eller rättare sagt i Svabensverk var det teater en kväll här förliden. Den handlade om livet förr om slit och släp med att hässja och jobba med åker och mark. En tänkvärd stund med fullsatt bystuga.

           

I Boda kyrka spelade ett par Lônåspåjkar under gudstjänsten, där de gjorde stor succé, det började lite försiktigt med "Diana" sedan brakade det loss under kyrkvalven med YMCD och Down by the riverside.

   

Samma kväll gästade Soldh Andôs och hans ensemble Bingsjö kyrka och sjöng Artur Eriksson-sånger, eller rättare sagt sånger som sångarpastorn hade i sin repertoir. Husse träffade Artur Eriksson flera gånger i Siljansnäs och han fick en hel del av hans kompositioner.

           

När far i Bûdgården var här och jobbade på sitt uthus blev Husse och Matte nerbjudna att provsmaka årets glögg, som hade en tendens av lavendel-arom. Då visade han gamla foton som hans föräldrar tog på midsomrarna i mitten av 70-talet. Vissa är i Dalstuga, andra är i Bingsjö och Dådran.

                           

Alberts koja här nere i byn fanns på ett foto som Iris visat. Han spådde visst folk i den kojan.

Sedan det gamla huset vid Lutherkroken, som det är ovisst vad det använts till.

     

Matte har gjort stortag med att måla om ytterdörrarna, så de blev julfina.

Hon höll till i stora rummet, för det regnade ju hela tiden ute. Men bra blev det.

 

Under en gran här nere har en hackspett eller ekorre haft sin arbetsplats. Det är hur mycket kottrester som helst.

 

Mattes båda barn med respektive samt en barndomskompis till dem var hit för någon månad sedan. Det var en trevlig stund kring matbordet. Gamla minnen kom fram och gamla kort.

       

Under årets ljuständning i kyrkan Alla Helgons Dag tändes 9 ljus, det är många för att vara Bingsjö. Jones Cissie tände ljusen med högtidlig hand. Det var rörande att se när hon tände ljuset efter sin fina mor, Jones Ulla.

     

Annars är det fullt upp för Husse att mata fåglarna nu och ibland går hönsen ute än. En småvessla kom på besök ena dagen, men den var omöjlig att få något klart foto på.

         

Så var det slut för denna gång. Hoppas jag får inspiration att skriva lite oftare. Mattes barndomskamrat Gun från Västberg ringde mig och ville få läsa lite färskare bloggar, nu är det gjort. Tack för att du fick lite fart på mig.


Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se