Senaste inläggen

Av Walters Edénius - 31 augusti 2014 19:30

Trion Viskraft från Linghed respektive Bengtsheden kom och sjöng vackra sånger i Boda kyrka på söndagen. De är omtyckta för sin lättasamma och okonstlade sång. Sara, yngsta medlemmen i Viskraft, hade dagen till ära skaffat häftiga platåskor.

   

De sjöng bl.a sånger ur Kristina från Dufvemåla.

   

Kyrkvärden Björ Aina tränade kördirigering framför Matte, som vikarierade som kyrkväktare.

Ann-Lis var en ur den tallrika åhörarskaran.

   

På kvällen var det dags för musikgudstjänst i Bingsjö. Olof Risberg, som har sommarstuga söder om Bosse och Britta, är en musikmänniska som sjunger och spelar flera instrument. Han sjunger i en trio i Märsta bl.a sånger från Gammalsvenskby i Estland. En svensksråkig ö tillhörande Estland.

    

En av medlemmarna kompade på orgeln.

 

Det var mycket folk i kyrkan bl.a kom Mona och Per-Olof från Sollerön. Mona är bekant med Päkkos Margit sedan länge. Solleröparet och Husse jobbade även ihop på Skatt i Mora en period vid folkbokföringsomläggning 1990.

 


ANNONS
Av Walters Edénius - 31 augusti 2014 13:49

Det är mycket som händer under en vecka. Nere hos Bûd Ola finns en björn som härjar. I Bûdgården finns Kjelle med fru, dotter och tvenne härliga barnbarn som pratar flera tungomål obehindrat. Jag jamar bara på bodamål men försöker alltmer övergå till bingsjömålet. Yngsta tuppen börjar komma upp i publiciteten och han sprätter t.o.m i närheten av Hilma.

       

Hilma lider av alla flugor som hela tiden skall sitta kring mule och ögon. Ibland nyser hon så det sprutar grönfoder kring henne.

Häromdagen åkte Husse och Matte till Rättvik. Husse hade bitit ur en tand och tandläkare Tysk välkomnade honom för att fixa till garnityret. Sedan åkte de en sväng till Siljansnäs. Det regnade för fullt i Rättvik. Uppe vid Anhalten i Gärdebyn var det stopp av trafikvakter. Det kom flera breda långtradare med vädervillor som skulle monteras upp för att alstra ström. Såg nästan ut som flygplansdelar.

           

Väl framme i Siljansnäs var det först besök i Hallens by och sedan födelsedagsuppvakten i Näsbyggebyn hos Göstas Märta som fyllde 9 år.

           

Där var även Partner Stigs bror och lärarinnan i Dalstuga, Grälls Inger.

Husses yngsta dotter hade anlitats att göra bakelser.

 

En morgon kom Bonden upp och pratade med Husse om jordbruksfrågor.

   

Nu är det filminspelning på Finnvägen i närheten av Kilburakan. Det står vakter som släpper fram till och från.

 

På vägen upp till Kilbûdär var det band över vägen?

   

I lördags fick Husse stå väldigt länge så han blev nästa rädd att inte hinna fram till vigseln han skulle spela på i Boda kyrka. Dom filmar den nya stora Volvon som skall komma, familjebilen som kostar ca 700.000:- Ett stort åbäke för stora plånböcker.

Bröllopet i Boda var en storslagen händelse men mycket folk.

                       

Bruden och brudgummen var väldigt nervösa men det gick galant hela ceremonien.

ANNONS
Av Walters Edénius - 24 augusti 2014 13:30

Usch för surströmming! Det vankades dylik föda här i helgen. Tacksamt nog hade Matte dukat nere i korladu. Smart! Det skulle komma spelmän, varav hälften åt dessa djur, den övriga halvan fick kött och potatis. Matte hade ramat in det stora bordet i ladan med filtar så det skulle hålla värmen någorlund.

Först kom Mats och Ingegerd med sin husbil sakta tuffande upp för den branta backen. Hönsen funderade varför det kom en ängslada på hjul. Men de fattade snart vad det var.

   

Det klara vädret gjorde att Uvbo kunde skönjas på andra sidan Amungen. I fågelkikare kan deras tvättställning ses. Det går att räkna strumpor och kalsonger härifrån med skarpa ögon.

 

Sedan kom Lars och Christina och alla samlades nere i ladan där en stank av surströmming som dränkte nejden. För säkerhets skulle låg det något att skölja ner med i en balja på laddörren.

 

     

Korna stod i en flock och tittade in i ladfönstret. De kunde inte förstå vad man gjorde där inne i ladan, som luktade så illa? Hade alla fått en sen variant av sommarsjuka? Hilma lade sig däremot lågt ner på marken då hon antog att lukten stiger uppåt och nere vid marken är det ren luft. Hönan Astrid, som alltid är nyfiken, hoppade upp på sin utkiksplats.

   

Längre fram på aftonen blev det låtar på altanen för hela slanten medan Mats låg och slumrade till tonerna från bl.a "Inifrån och Ut" av Nylandspojkarna.

   

Tidigare i veckan var Husse och Matte bjudna till Gärdebyn på lunch och trevligt umgänge i stugan hos Berit. Berit hyr en fin stuga på Gärdebygatu ovanför Bystugan med en hänförande utsikt. Hyresvärdens rottweiler, Bella, ville gärna hälsa. Hon heter Bella liksom en av våra Edsbyhönor.

 

 

 

Två andra hundar gick förbi på bygatan samtidigt, men Bella tyckte dom var alldeles för oklippta för att räknas in i sin gemenskap.

 

   


Förra veckan var det stor fest i Bingsjö med bl.a Sveriges Radio, som gjorde valreportage i bystugan.

 

I affären var det också stor fest, QStar hade sänkt bensinpriset med 25 öre och det delades ut gåvor till kunder. Liksom Husse passade flera på att tanka.

   

Det vallfärdades folk från alla åll.

 

T.o.m Billy Kadett var med och sjöng.

 

En reporter skulle intervjua Goliats Mor i Finnbacka om det dryga resandet hon m.fl gör till jobbet. Det tog en stund innan reportern kunde ordna upp med kommunikationerna, men sedan blev det fart.

 

Så går dagarna mot mörkare årstider. Matte vaknade tidigt en morgon av att en hund skällde på Vallen här bakom. Där stod en björnhund, som var inne i hagen och skällde på korna. Matte tände på alla cylindrar över att en hund-dj...  kutar och jagar bland boskapen. Hon på med utryckningskläderna och sprang över rögålar och stenar. Matte ryade till och hunden kutade in i eltråden och fick en kyss. Det inte Matte visste var att hundens Husse precis skulla fånga hunden när Matte hävde upp sina strupljud. Hundes Husse hoppade högt och trodde det var en björn. Korna missuppfattade situationen. De ställde sig i halvcirkel med sänkta horn mot hunden de hade framför sig och hundens Husse bakom sig samt kalvarna. Tänk vad naturen är fin. Helt instinktivt ställde de vuxna djuren upp i en barriär med kalvar och människa bakom sig för de trodde nog att det var en varg i hagen. De förstod inte att hundens Husse var där för att ta hand om den.

  Av Walters Edénius - 17 augusti 2014 23:45

För ett tag sedan skulle Husse jobba med lite ved som omväxling och då var det jättehett ute den dagen. Han har ju fått låna sågbyxor av sin framlidne svärfar men dessa var alldeles för täta i hettan. Men så halkade han till på en vickig sten och kedjan rispade sönder byxorna och gjorde ett snyggt snitt fram på benet. Det var bara att åka ner till läkarstationen och få omlagt. Det var en vikarierande läkare där med glimten i ögat. Han uttryckte sitt missnöje över slarvet med rätt klädsel. Sjuksköterskan tejpade ihop snittet.

     

Sedan kom doktorn in och sa "ta detta som en varning, nästa gång sågbyxor på, lite pungsvett får du tåla, hej med dej!"


Husse och Matte har haft en liten avslutningsresa på semestern över helgen. De åkte till Söderhamn och kollade på cruisingen där.

                   

Crusingen i Rättvik är väldigt mycket större och det är mera publik som tittar. Det var inga burningar på gatorna heller som i Rättvik. Men nog fanns det en hop intresserade av olika utförande.

       

Fina blomplanteringar fanns i parken och de små träbroarna påminde om Norrtälje.

     

Här hemma var det lugnt. Husse och Matte hade storstädat hönshuset och skurat allt, sedan hade de fått ytterligare en  sittpinne, eftersom Svarta Sara är lite kvällsgrinig och inte vill ha unghönsen inpå sig.

   

Matte hade också målat fönstren så de klarar sig några år.

 

Det är så fint på Vallen nu när Bonden hässjat. Precis som förr. Hästen blir jätteglad åt färskt att tugga på.

   

På söndagen åkte Husse och Matte och kikade på E-torget där det finns stora varuhus. Ett flyplan i fartposition fanns även där. Husse och Matte provade kepsar och solbrillor.

       

I priset ingick middag på hotellet och deras namn fanns på en skylt, så ingen annan kunde knycka platsen. Storslaget för ett kyrkvaktarpar från landet!

       

De hade köpt biljetter till ett folklustspel i Bollnäs på Långnäs under söndageftermiddagen. Lite uppfriskande bondkomik. Det var nog en buss med SPF-are från Svärdsjö där också eftersom Hedmans Buss fanns på plats.

                 

På hemvägen gjorde de en tur och kikade på gamla hus på arsida sjön. Andra sidan Amungen, till Kraftes, Daniels och sedan tog dom några foton av Dalstuga från den sidan sjön.

                     

Vid Kammahav finns det en stuga som är översållad av vackra blommor varje år.

 

Så var den resan över. Väl hemma var det bara att elda och packa upp och ladda för en arbetsvecka.

Av Walters Edénius - 8 augusti 2014 23:30

Det blir ingen ordning på Husse och Matte att hjälpa mig med bloggen numera. Dom har semester och allt möjligt skall hinnas med. Dom träffar barn och barnbarn ibland och så skall det faras hit och dit. Ena dagen var dom i Mora flera timmar för att reparera några grejor. Igår skulle dom till Rättvik en viss tid sedan skulle Husse vara i Borlänge en viss tid sedan över Falun och hemåt. De tog en sväng över Galgberget för att se hur sotigt huset blivit från skogsbranden i Sala. Huset är ju vitt gudbevars! Några grannar hade redan tvättat sina husfasader.

     

I Tänger satt David Jonsson på sin fina altan och i Rönndaln var David och Inga liksom Lena och Margareta m.fl

Det finns en psalm i nya psalmboken "Vem är det som kommer på vägen? Det lyser så grant om hans hår". Det kanske var Partner Stig som det handlade om?

 

I måndags var det kalas hos Ann-Lis (Mattes hulda moder). Då var även Husses barnbarn Alm Elsa med och grattade. Elsa kom på söndagen tillsammans med sin familj. Hennes lillebror Alm Ivar älskar att bada. Matte tog fram en hink med vatten så han kunde plaska.

     

Elsa hittade en färggrann larv som kom krypandes över grusgången.

   

Bakom uthusen trivdes korna och det var fikadags för kalvarna.

     

I Boda kyrkby i måndags var det alltså lunch hos Ann-Lis. Sedan skulle Husse och Matte skjutsa hem Elsa till Siljansnäs och då följde Ann-Lis med till Leksand för att hälsa på Ingegerd "Gärdis". Ann-Lis sa att det var den bästa present hon kunde ha fått. Gärdis har ju bott i Dalstuga och de var gamla bekanta.

   

Här hemma har svalorna ännu en kull med ungar. Tre stycken kan man ibland se i boet som kikar.

   

Jag gillar inte dessa skapelser, de jagar mig och störtdyker när jag råkar beträda mina ägor för nära dem.


Det är många flygplan som åker runt nu och kollar efter skogsbränder. I går kväll hörde Husse ett plan som burrade men det visade sig vara en gräsklippare i Päkkos.

I morgon är det marknad i Svabensverk. Men jag ska inte dit!

Av Walters Edénius - 31 juli 2014 23:45

Igår åkte Husse och Matte upp till Mora för att serva bilen hos Skogs John på Tuvan. Normalt är det Hedmans Toivo i Rättvik som sköter det, men även han måsten få ha lite semester. Samtidigt kan det vara trevligt för de mina med en längre semesterresa än ner till postlådan vid "Klases".

Hela Kyrkogatan i Mora var full av kaffedrickande turister med norsk accent. Grannas Far och Mor i Bûdgården var också i Mora fast de guidades hos Zorn och hans nakna kullor. Efter bilserven åkte de till Noret och besökte Juhla och Biltema, som hör till när det är mankön i bilen. Sedan mot Rättvik och en stunds koloxid och njutning vid Riksvägen. Massor av olika bilar körde fram och åter.

                     

"Är det inkomster, så är det utgifter" sa möbelhandlare Nilsson i Hallstavik!

 

En tuff liten tös med "vuxna" kläder, var med och hejade.

 

Burnout-ing får man visst inte göra, men nog är det häftigt!

   

Så var det årets dagen D! Husses och Mattes årliga upplevelse på CCW.

Under f.m var dom hemma och grejade, packade matsäckar för dagen. Matte hann ner till Amungen och tvättade en stor matta, Husse klippte det som återstod av gräsmattan. Matte skötte även om sina älskade rosor.

   

Jag ligger inne på Mattes säng i stort sett hela dessa heta dagar, sedan går jag ut och spanar nattetid. Vid 14-tiden åkte mina inneboende iväg med bilen ilastad fyra fällstolar eftersom Mattes kôlla med presumtiv måg skulle slå följe nere i Rättvik. Annica och Patric åkte med Wasatrafik och blev avsläppta långt innan Rättvik då chauffören inte hade lust att åka in i röran, stackars äldre resenärer som hade svårt att gå.

Husse och Matte slog läger vid Rundiln mot Rättviksskolan. Det kom massor av folk. Så småning om kom också Annica och Patric, nyfrisserade dagen till ära. Lite senare kom Patrics föräldrar från Grycksbo, som satt i bilkö i stort sett hela vägen. De parkerade vid Reningsverket och fick promenera till Rättviksskolan.

   

Spännande bilar avlöste varandra alldeles förbi deras lägerplats.

                                       

Vissa blev trötta andra engagerade i annat och andra i bilarna.

                 

     

Silverfärgade bilar och kroppar.

       

Slaktaren med fru kom bland dom första.

 

Vid Knektplatsen var det presentation av bilar. Primo Helge åkte med sin stolthet och gjorde en rivstart så gruset stänkte in på balkongerna vid Enådal.

     

Tekla, från Halland, var en trevlig kynologisk personlighet. 

 

Under presentationen kördes också en bil ā la Mr Bean fram och en massa andra. 

         

Hjerp Eriks vackra Packard körd av döttrar men mågarna fick vackert hålla till i baksätet.

   

Klöver Tre stod på ett bilflak och spelade låtar passande för sammanhanget. Plötsligt ropade dom ut i högtalaren när de fick se Husse och Matte: "Edénius var har du cittran!" Husse svarade: "Nej men jag har harpan med mig"!

     

Så började uret gå mot midnatt och dags att åka hem.  Jag har väntat länge nu på mina undersåtar. Hönsen hade vaglat och nere i Bûdgården var alla i drömmarnas värld. Husse och Matte tog en nattfika innan de beblandade sig med sänghalmen.


Av Walters Edénius - 27 juli 2014 23:45

På morgonen åkte Husse och Matte ner till Knektplatsen i Rättvik för att kika på Damrallyt. Kvinnfolk som klär sig i tidsenlig utstyrsel och dekorerar stundom sina farkoster med lämplig rekvisita. Det var stark hetta på planen och flera bilar var svåra att få fart på. Många personer var där trots värmeböljan.

                   

 

Matte träffade Gillis från Finnbacka, och de blev oerhört euforiska så Gillis bjöd upp till en Bingsjöpolska på Knektplatsen.

 

Vackra damer i vackra bilar avlöste varandra. Ibland komiska rollspel.

 

En Lâggarkôlla från Gulleråsen iklädd störtkruka. 

             

Längst t.h står Maria från Lenåsen.

   

Färnäsgänget. Tjejen längst till höger har Åkerlunds-anknytning till Finnbacka. Husse spelade när hon och hennes man gifte sig i Bingsjö kyrka.

DAF-gänget från Leksands norrabyar kan konsten att "hitta på" så publiken får trevligt.                

Efter starten blev det ganska lugnt på den heta planen, folk gick och tittade på bilar, åt lunch och träffade bekanta. Husse och Matte åt sin lunch vid bilen och Norrgårds Else från Finnbacka kom och pratade. Hon hade varit till Ann-Marie och fikat.

Husse och Matte gick en sväng på Rättvik och kollade in de olika tävlingarna som ägde rum här och var.

   

En rymdfarkost svävade över Knektplatsen och filmade.

   

En liten fin bil var till salu. Skulle vara lagom i Dalstuga.

 

Husse och Matte åkte upp till Boda, där det på kvällen skulle bli rockkonsert med Klöver Tre. SMHI hade utfärdat varning om åska och mycket regn. Det tornade upp otäcka moln från Rättvik. Det åskade men regnet var längre österut.

   

Det strömmade bilar till kyrkan och Husse fick agera parkeringsvakt.

Några sov ett tag innan konserten.

 

Innan det skulle börja blev det strömlöst!!! Instrumenten kräver el!!!

Men den fullsatta kyrkan började tillkalla hjälp från ovan och det blev ljust i Guds hus alldeles innan det började. Alla andades ut, inte minst Klöver Tre.

       

Det blev en bejublad konsert och rockprästen i prästrocken, Sven Trägårdh, agerade mer än vanligt och fick publiken att förstå att kyrkan behöver inte bara vara "mungiporna neråt"!

Härlig dag var till ända. Husse och Matte åkte hemåt och fick se regnbågen gå ner i Kringlen vid Finnbacka.

 

Jag hade föst in hönsen och själv låg jag inne i kammaren och vilade.

 


Av Walters Edénius - 25 juli 2014 23:45

Varmt och hett! Men idag en liten skur med mycket åska, det friskade upp. Nere i Bûdgården är det full fart med byggnationer. Två karlar med två kvinnliga arbetsledare. Men det går undan också!

           

Själv blir jag väldigt dåsig och slö om dagarna, jag ligger i skuggan någonstans på gården och så kikar jag på Mattes fina blommor.

         

I tisdags under det s.k Tisdags-Kul i Rättvik sjöng Kyrkokören Bellatrix och Bingsjökören på den nya scenen vid fontainen. Det var ett Taubeprogram med allsånger, prästen Jones Monica berättade om Taubes levnadsöde mellan sångerna.

  

Eftersom Husse ledde kören, kunde han inte ta någon bild och själv var jag hemma. Gamle Finnmarksprästen, Stefan Fredriksson, kom och hälsade tillsammans med Hall Eva. Han var lik sig och hade inte lagt sig till med något skånskt läte trots att han bor där.

På kvällen var Husse och Matte på Dalhalla och lyssnade på en av de Tre Tenorerna, José Carrera, som höll en konsert tillsammans med en turkisk sångerska. Stockholms Orkester spelade.

När Husse och Matte åkte mot Dalhalla över Västanå och Östbjörka blev det ett Herrans åskväder, så Husse och Matte blev kvar i bilen så länge som möjligt. Men regnet avtog och alla hann ta plats i god tid.

Plötsligt reste sig alla upp. Från sidan tågade Kungaparet omgiven av vakter och lakejer in och satte sig.

   

Drottningen och Kungen sitter alldeles framför de grönklädda människorna.

I pausen gick de upp till ett specialordnat partytält med kristallkronor och annat som bör finnas vid dessa besök. Kungaparet har också kunnat avnjutit konserten därifrån om ovädret fortsatt.

I pausen kom en kvartett herrar som ville bli fotograferade av Matte.

 

Dom var nästan lika härjade som tjuren här på fäboden.

 

På torsdagen kom Dunder Mor och Svensk Far från Ovanmyra och hälsade på. Ett kärt besök. Gamla kort visades och Matte fick veta att hon var släkt med flera än hon anade i Boda Åsarna.

   

De hade fina kort med sig bl.a av Lâggarfamiljen i Gulleråsen som tillhör Mattes släkt.

 

Några systrar och andra som också är släkt. Överst t.v Svensk Anna Persson. I mitten står Larslars Lisbet och t.h Kus Karolina (mor till Mattes farfar Gustaf). Nedanför t.h sitter en Gullås kôlla mor till Ruth Sedvall. Den andra är Öst Kalles mor. Längst ner sitter Julins Britta.

 

Julins Mor var en hamper kvinna, som hade till uppgift att sköta grisslakt hos bönder i Boda. Hon var noga med att de skulle lögas ordentligt. Här är hon i Ollasgården i Ovanmyra.

 

Bodaungdomar som träffas i Boda och spelar hockey. Dahl Edvards hus är i bakgrunden.

   

Eleverna från skolköket i Boda kyrkskola.

 

Jässpôd i Boda. Finnbåkkingar också är med, Bl.a Norrgårds Far och Mor.

     

Den fina hoppbacken på Klitten, som i mångas mun kallades för "Sathoppa".

   

Larslars folk utanför Olersbûdär.

 

Vy mot Boda kyrka och affärer.

   

Ett gäng ungdomar som skidat upp till Silbäsbûdär. Dahl Violet står nog längst till höger.

   

Hjort Keste som gifte sig med Ivar, Keste vikarierade för Husse när han var kantor i Siljansnäs i början av 90-talet.

 

Det var många kort som visades och det blev mer och mer spännande om hur släktena hörde ihop.

Igår kväll var det en musikstund här på altanen när det blev lite svalare. Mattes BB-kompis Arv Britt Marie och hennes Hans från Änderåsen kom och spelade bodalåtar tillsammans med Husse och Matte.

Musiken ljungade över fäboden, men korna trivdes ändå.

       

Musik på klarinett, dragspel, cittra och piano. En ovanlig konstellation men det lät bra. Trots att jag är katt, kunde jag urskilja låtar som "Liten Karin", "Jässpôdspolska nr 1" och "Svensk Annas vals".

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se